Gör ditt bästa för att undvika plastavfall

Det kan kanske låta lite löjligt men har du tänkt på att du kan återanvända alla plastpåsar som du får när du exempelvis köper bröd. Flera gånger faktiskt. Kanske känner du dig som din gamla mormor när du sköljer ur din plastpåse och vänder den avig för att torka. Faktum är dock att du gör miljön en ganska stor tjänst. Det finns helt klart en avfallsproblematik som följer med all plastanvändning. Du sparar dessutom pengar eftersom du inte behöver köpa frys- eller plastpåsar lika ofta.

Trots att du kan återvinna plast på detta sätt, så slutar dina plastpåsar förr eller senare alltid som avfall, i princip omöjliga att återvinna ytterligare. Kompletterar du detta ”jobb” med att använda dig av exempelvis bivaxdukar kan du känna dig ganska nöjd. En bivaxduk kan du tillverka själv av en gammal tygbit och lite bivaxbitar. Bivaxdukar kan användas om och om igen. Du rengör den enkelt genom att skölja den i kallt/ljummet vatten.

Gör dina egna dukar genom att klippa ut lämplig storlek tyg, lägga den på en ugnsplåt, strössla ut bivaxbitar jämnt över hela tyget och sedan värma det i ugnen (ca 70 grader) i någon minut. Det går väldigt fort och du ser när vaxet smält. Häng sedan upp duken att torka. Använd duken till kyl- och frysvaror.

Plast avfall
Plastavfall? Nej tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *